sâmbătă, 21 octombrie 2017

Sursa de tensiune reglabila cu L200

Un amic m-a rugat sa-l ajut sa faca un modul de sursa ca sa inlocuiasca in sursa de laborator ruseasca ce o avea modulul existent defect care era cu tranzistori cu germaniu si afisare de tensiune si intensitate pe indicatoare cu ac. El s-a orientat la circuitul L200 care are are protectie termica la 150 grade si limitare la 2A deoarece transformatorul lui debita 23Vca si este bobinat in secundar cu CuEm in diametru de 2,5mm.
Dupa consultarea lui Google am ajuns la articolul lui Nicu care deja testase si el ceva similar. am apelat la el pentru fisierele facute in Eagle ca sa nu muncesc inca o data la desenarea schemei, insa din nefericire nu am reusit sa ma descurc. Ceea ce ma interesa sa fac ma trimitea la upgrade and buy asa ca am renuntat. Am trecut pe vechiul program, cu care eram cumva obisnuit, pentru care cumparasem in trecut o licenta, dar doar desena cablajele, insa la care trebuia sa fii foarte atent la schema printata.( practic inlocuieste creionul, radiera si hirtia milimetrica, ca nu are foarte multe "library" incluse).
Schema folosita este cea de mai jos:
Cablajul "calcat" pe hirtie obisnuita , corectat cu marker si corodat cu FeCl3 ce mi-a iesit  este mai jos. Am avut cotele intre gaurile de fixare (asa le avea placa veche care s-a defectat) si a trebuit sa ocup tot spatiul, asa ca iesit foarte aerisit.



Dupa ce am lipit piesele am verificat cu tranformatorul din imagine care este de la UPS de 3000VA dezmembrat, si avea in secundar 17Vca bobinati cu sirma de 3mm.


Avind potentiometri multitur am renuntat la P2.
La teste am observat ca nu regla de la 0V ci de la 0,662V, astfel am observat ca tensiunea negativa era de -2,4V( am pus un LED galben) , asa ca am mai inseriat o dioda cu D7 dupa care am obtinut -2.96V, situatie in care reglajul tensiunii se face de la zero la maxim. trebuie avut in vedere ca maximul nu poate depasi tensiunea maxima pe C5,6 minus 3V, (cad circa 3V pe elementele regulatoare). 
Am testat cu 4 becuri auto de semnalizare  in paralel care la 12V consumau 1.6A circa 2 ore timp in care L200 era pe radiatorul (de la o sursa ATX mai veche) din imagine fara ventilatie. Nu a luat foc nimic (rezistenta de 0,33Ohm era fierbinte dar fara a topi cositorul de pe placa) insa la aproape 2 ore s-au stins becurile. Temperatura pe radiator era de 120 grade (masurata cu un LM35 legat la un arduino), deci intrase protectia termica, caci dupa vreo 15 minute de pauza, timp in care s-a racorit, a pornit din nou, fara nici o interventie.
Am verificat protectia la scurtcircuit, si se pare ca este "protectie prin intoarcerea caracteristicii", caci nu am gasit in foaia de catalog nimic despre asa ceva, sau am citit selectiv. Am facut scurt ca sa pot regla curentul de iesire si am observat ca acesta era constant la 160mA, asa ca reglajul curentului trebuie facut cu o sarcina cunoscuta, ((IA)=U(V)/R(Ohm)).
Deci LED-ul Q1 indica prezenta tensiunii (negative), iar LED Q2 intrarea in limitare de curent. P1 regleaza curentul de iesire, iar p2-p3 tensiunea de iesire.(care in cazul meu este doar unul multitur)
Eu am folosit pentru filtraj doar un condensator de 10000/63V in loc de cele doua de 4700/63, si in plus am mai conectat un condensator de 470/16V in paralel cu ansamblul de 2 diode serie+led de pe bara de tensiune negativa.(Q1+2xD7) - s-a imbunatatit stabilitatea la tensiuni sub 3V la un consum apropiat de 2A
.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Amplificator ultra simplu cu MOS 40W/8Ohm la 2x30V

 Am început construcția unui amplificator cu tranzistori MOS după o schemă proiectată de Ionel Epure , care se împacă foarte bine cu boxele ...