sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Modificare sursa ATX

Am testat modificarea unei surse ATX oarecare folosind un montaj adaptor cu TL494 (care se gaseste de cumparat la doar 2 lei). Cu acesta se poate modifica practic orice sursa ATX indiferent de circuitul de comanda (circuit de comanda care la mai toate modelele nu ofera reglaj curent de iesire, protectia la scurt fiind cu blocarea oscilatorului)
Am luat o sursa oarecare ce o aveam ca "defecta" (condensatori explodati) si am trecut la o inspectie preliminara. Astfel pe transformatorul ce da tensiunea de 5V firului violet, am mai descoperit o tensiune de +16V.
De pe sursa am eliminat condensatorii de filtraj, iar pe bara de 12V (yellow) am pus un 4700/35, rezistele de descarcare, si am scos circuitul de comanda (2002 in acest caz). am identificat apoi iesirile acestuia catre cei 2 tranzistori de comanda. In cazul de fata pinii 7 si 8 de pe placa sursei. Am eliminat si cei citiva tranzistori responsabili cu protectia lui B2002 (anterior cind i-am ignorat au scos fum la peste 15V tensiune de iesire)
Am realizat pe o placa de test schema de mai jos:
Dupa care capatul potentiometrului de 10K responsabil de reglajul tensiunii de iesire l-am legat la pinul 12 al lui TL494, si am alimentat circuitul cu 16V dintr-o sursa externa. Am reglat referinta de 1V , am reglat apoi "tensiunea de iesire" pina am obtinut oscilatii pe cele 2 iesiri, pinul 7 respectiv 10 al lui TL494, conform cu imaginile de mai jos:

Placa sursei initial era ca in imaginea:
Dupa ce am inceput s-o eliberez"
Asa ca am conectat la +16V pinul 12 de la TL494, iesirile catre tranzistori, masa si capatul potentiometrului de 10K la fostul +12V yellow). Initial am lucrat cu un bec de 220V serie cu alimentarea. In aceasta situatie sursa a pornit, am testat reglajul min/max al tensiunii de iesire, si i-am pus ca sarcina un bec auto. Avind becul inseriat cu alimentarea de 220V curentul debitat nu depasea 2,7A.
Am eliminat becul de protectie si am pus-o in sarcina testind reglajul curentului de iesire, si protectia la scurt. In urma acestor teste radiatorul cu diodele era rece, cel cu tranzistorii de comanda s-a incalzit accepabil in sensul ca era suportabila la degete. Testele le-am facut fara racire suplimentara ca nu am avut la indemina un 7812 pentru ventilator.
7812 isi va lua intrarea din cei 16V ce alimenteaza TL-ul.
Pentru situatia de fata am abuzat de google care a gasit o bucata de schema cu B2002 unde sint toate detaliile
Circuitul de comanda cu tranzistori ce se vede in partea stinga a schemei de mai sus este cumva universal (cu mici variatiuni) la toate sursele ATX. 
Tensiunea de +16V care in schema de mai sus este 12 poate avea diverse valori intre 7v si 27V. Functie de valoarea maxima ce rezulta la iesire se mai poate ajusta rezistenta din pinul 1 a lui TL494. In cazul de fata am ajuns la 220 Ohm, la o alta sursa ce avea 27V in loc de 16V rezistenta din pinul 1 a ajuns la 2,2K pentru 26V iesire .
Pe bara tensiunii de iesire am pus o rezistenta de 4k7/2W pentru descarcare care la 27V este foarte usor calda. In lipsa ei este dificil relajul exact al tensiunii de iesire dorita.
Tensiunea minima
 Circuitul adaptor fixat pe o lamela de la radiator. Ca senzor de curent am folosit o rezistenta de 0,02/2W care a incaput pe placa de test, iar amplasarea placii inttre cele 2 radiatoare ii va asigura suficienta racire, desi la circa 5A dupa vreo ora abia era calduta.
 Tensiunea maxima.

Pe viitor placa probabil va arata ca mai jos:

10-iun-2018
O alta placa modificata:
placa este fixata pe radiatorul cu diodele, iar suruburile le-am potrivit in locul celor 2 diode eleminate
 Pe spate am cautat sa-l las cit mai curat
 Tensiunea minima
 Tensiunea maxima fara modificarea transformatorului
 In sarcina cu un bec de far auto

 Pregatit de in cutie
 Aproape asamblat si gata de lucru, Ventilatorului i-am schimbat pozitia, deoarece carcasa este de la alta sursa care avea radiatoarele mai joase.

4 comentarii:

  1. Nu ati specificat modificarea secundarului.Ce dispare din secundar si ce ramane/ce se adauga.O schema,chiar de mana,ar fi foarte utila.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am modificat nimic. Am lasat transformatorul asa cum era de la "fabrica" .

    RăspundețiȘtergere
  3. Great job! So if you take any atx with any pwm controller, you have to remove components about power good, ps on, secondary 5V, -12V, -5V.
    Then you replaced the electrolitic condenser for the secondary 12V (that will be the variable secondary) and connect the new board with TL494 as shown in your draw only with these connections. Is this all ritght?

    I would ask you some questions:
    1. Does the inductor of secondary 12V remain the same?
    2. The inductor of secondary 5V is still connected but not working I guess (I saw it in pictures)
    3. What's the higher output current you can have in you modified power supply?
    Thanks a lot and congratulations for your great job Vlad!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The current is limited to 10A because the fan fails to cool the transistors enough. The inductor has been rewound. The pictures are in the testing stage, so you can see the original inductors.

      Ștergere

Amplificator ultra simplu cu MOS 40W/8Ohm la 2x30V

 Am început construcția unui amplificator cu tranzistori MOS după o schemă proiectată de Ionel Epure , care se împacă foarte bine cu boxele ...