vineri, 6 noiembrie 2020

Sursa 0V-30V/3A cu MOS

 Am testat zilele trecute o sursă de tensiune și curent reglabile inspirată de pe site-ul unui cetățean rus, care a fost foarte generos cu detaliile.

Schema de bază este cea de mai jos, căreia i-am pus doi tranzistori IRFZ44 pe partea de regulator, modificările se pot observa pe desenul cablajului.

Schema
După câteva zile de teste pot spune ca funcționează foarte bine și este stabilă. Inițial am testat cu alimentare din sursa de laborator, apoi de pe un smps forward construit să dea 32V pe ieșire.
Cablajul l-am modificat astfel:
și a ieșit așa:
Este răcit cu un cooler de CPU căruia i-am pus un ventilator de 24V.

În mod absolut aleatoriu încă apare câte un vârf de tensiune la oprirea alimentării, deci va trebui evitat ca "chestiile" sensibile și  pretențioase să fie alimentate în momentele de on/off a sursei. Nefiind repetitiv fenomenul  este cumva dificil de determinat cauza. În rest la chestiile mai puțin pretențioase dar care cer curenți mari cu variații bruște este destul de robustă.



8 comentarii:

  1. Realizari deosebite ale domnului inginer. Cred ca nu mai sunt piedici realizabile in calea domniei sale. Ii multumim pentru ce realizeaza si posibilitatile de-a ne informa si pe noi Ce ii deosebit fiecare proiect prezentat de la cap la coada cu detalii.Multumim frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua, am in lucru o sursa de laborator cu prestabilizare cu buck-convertor si stabilizare finala liniara. Ideea este ca de la redresarea a 42Vca sa obtin o tensiune variabila functie de tensiunea dorita la iesire(cu cca 10V mai mare decat Uies) care apoi sa fie stabilizata liniar cu tranzistor serie. Controlul si masurarea va fi facut cu Arduino MEGA 2560. Intrebarea mea este: Aceasta schema poate fi folosita pornind de la 50V Uin, pentru un curent de 5A? Trebuie sa adaug ca transformatorul are 2 infasurari de 42V/8-10A). Daca permiteti, v-as putea trimite (pe e-mai de ex.) schemele ce le-am conceput pana acum pentru a putea discuta "la obiect". Cu stima, Dan Minciu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate fi folosita dar trebuie redimensionate rezistentele din elementele de reglaj, insa buba ei este ca la o oprire accidentala iesirea sare in sus cu citiva volti, si trebuie bibilit cu atentie C5. Acum e folosita la chestii ce nu sunt pretentioase cu tensiunea de alimentare pentru a preveni distrugerea accidentala o circuitului testat. Start-ul este lent si fara virfuri, insa la oprire da uneori niste virfuri destul de ridicate.

      Ștergere
  3. Referitor la saltul aleator de tensiune... Vin și întreb dioda zenner serie cu 7805... La scaderea tensiunii de intrare sub 15V se blochează. Daca ar exista condensator de filtraj dupa 7805, de valoare suficient de mare incât sa țina consumul montajului mai mult decât scaderea tensiunii de intrare, cred/presupun ca nu ar mai aparea saltul acela... Ma gândesc că ultima tensiune care ar trebui sa dispara este tensiunea de comanda a bazei elementului serie... Și cel mai bine ar fi menținută prin funcționarea amplificatorului de eroare, în speță lm324... Corectați-ma daca gresesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie testat, acum nu mai nici una in apropiere. La acea vreme i-am facut la un amic grabit doua bucati si acum sunt la 300Km distanta.

      Ștergere
    2. Desigur. Voi testa. De facut, daca se comporta bine voi construi doua exemplare, pentru o surs de laborator dubla.

      Ștergere
    3. As inlocui 7805 si dz-ul cu un tranzistor + TL 431 si un condensator de filtraj de zeci de micro. As scoate C5 pentru o viteza mai mare de urmarire a iesirii.

      Ștergere
    4. In lipsa lui C5, la oprire si pornire apare un virf de tensiune destul de mare. In final sursa a ramas sa incarce niste baterii care nu-s pretentioase la virfuri.

      Ștergere

Buck sincron cu NCP1034

Câteva teste la un convertor sincron realizat cu NCP1034  . Schema este cea recomandată în datasheet la pagina 20: Cablajul de test este cev...