joi, 31 august 2017

Ceas pe LCD ST7920 CU REGLAJ

Am pornit de la articolul de aici unde mi-a placut realizarea acestuia. Initial am testat codul omului, a functionat insa cercul in realitate arata rau de tot, mai ales daca e privit de aproape, asa ca am renuntat la el. Asta datorita rezolutiei ecranului.
Ulterior m-am hotarit sa fac un ceas mai serios cu cifre cit mai mari si reglaj manual ca sa nu depind de calculator la trecerile ora vara/iarna, eventual alarma daca mai raminea memorie disponibila, si din pacate nu a mai ramas.
Pentru display este folosita o biblioteca U8glib cu care m-am "imprietenit" mai greu (pe link este cea folosita de mine.).
Modul de conectare al display-ului la arduino este descris cu foarte multe detalii de Nicu Florica la el pe blog , si nu voi repeta aici.
I-am adaugat un DS1307, un DS18B20 si trei butoane :
#define meniu 9 
#define minus 10
#define plus 11 
#define ONE_WIRE_BUS 8
La scrierea codului m-am inspirat de aici pentru ca foloseste tot U8GLIB si a iesit ca mai jos:
Am marit atit cit a fost posibil fontul orei iar restul informatiilor le-am incadrat la dimensiunea maxima acceptata de rezolutia ecranului.

 Aici se poate vedea modul de reglaj imediat dupa Duminica  . Am vrut sa sterg ecranul in modul reglaj insa codul depasea marimea maxima a lui Arduino micro (pe asta l-am folosit spre final), si astfel singurul loc liber era cel imediat dupa afisarea zilei.
La rutina de reglaj m-am inspirat tot de la Nicu, ca mi s-a parut foarte simpla de implementat.

(Sketch uses 29814 bytes (97%) of program storage space. Maximum is 30720 bytes.)



Codul final si bibliotecile folosite sint aici:
Consumul este sub 100mA


 Modelul de senzor e temporar pina soseste unul in capsula TO-92
update:34-iul-2018
Dupa varianta lui Nicu realizata cu encoder, am adaptat codul pentru 3 butoane (nu am avut disponibil nici un encoder):
Functionalitatile in mare au ramas cele descrise de Nicu Florica pe blog-ul lui.
Codul pentru poza din stinga este pe github iar pentru cel din dreapta tot pe github. La varianta din dreapta am corectat afisarea secundelor analogice pentru ca era o mica abatere fata de cele numerice.
In plus fata de ce a testat Nicu Florica am adaugat un senzor DS18B20. Fonturile utilizate ocupa foarte multa memorie si am incercat sa fac un compromis pentru o afisare cit mai vizibila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SG3524 ca sursa de laborator

Am testat functionarea lui SG3524 ca sursa de laborator, mai exact am adaptat schema 10.3.2 de la pagina 16. In urma experimentelor s-a co...