duminică, 30 iunie 2019

Indicator V-A cu ATTINY85 si ADS1015 pe LCD 8X2

La sursa din articolul anterior, am facut upgrade indicatorului de tensiune și curent. Indicatorul utilizat a fost descris tot anterior însa marele neajuns era viteza de masurare și precizia scăzută.
Astfel i-am adaugat un convertor analog digital pe I2C de tip ADS1015  . Link-ul duce către un modul  identic unde este foarte bine documentat
La schema de conectare anterioară aveam ocupați pinii pentru I2C asa că i-am relocat ca să pot conecta ADS-ul.
Schema de baza îi aparține lui Nicu Florica eu doar am modificat-o.

Din cod se deduce ușor noua configurație. La ADS1015 am pus  pinul ADR la GND  pentru a obține adresa 0x48 . La A0 am legat un divizor cu 100K si 0,47K. iar A1 l-am legat direct la ieșirea rezistenței de 0,1Ohm care e folosită ca senzor de curent pentru TL494.
În cod la linia
tensiune=(0.0043*Voltage);

0,43 este factorul de divizare rezultat dupa ce am masurat rezistențele.

Testat off-line precizia a fost super bună, însă după ca l-am introdus în cutia sursei am constatat în sarcina o abatere a indicației tensiunii de iesire datorată căderii de tensiune pe rezistența de 0,1Ohm. Indicatorul are masa comuna cu circuitul lui TL494, așa că urmează ori să înlocuiesc rezistența de 0,1Ohm cu una mai mică (aceasta "manâncă" 1V la 10A), și să recalculez protecția lui TL494, ori să pun un șunt separat indicatorului cu modificarea codului.
Codul ocupă relativ puțin, așa că dacă voi folosi un LCD16X2 voi putea să dau o utilitate și celorlalte două intrari ale lui ADA1015 care acum au ramas nefolosite.

Mai jos câteva imagini de la teste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ceas cu arduino pe VFD

Aveam un display VFD cu 7 segmente și 10 digiți  ce l-am primit de la Cristi Vasilache , și i-a venit rândul sa fie pus la muncă. După ce i...