marți, 2 martie 2021

SMPS 9V/1A cu 2 tranzistori

 Zilele trecute am realizat și testat o sursă in comutație cu 2 tranzistori pe un transformator EE19 nemodificat și recuperat de la o sursa ATX. Sursa de inspirație este de pe canalul de youtube al unui cetățean rus. Circuitul funcționează foarte bine, are protecție la scurt circuit pe ieșire și nu solicită termic tranzistorul, care este rece chiar și la 9W. Radiatorul ce l-am monstat este practic inutil.

O variantă de putere mai mare dar pe același principiu este explicata si aici.

Schema prezentată de acesta este cea mai jos:

cu cablajul modificat conform cu componentele utilizate de mine unde trebuie atenție la începutul înfășurărilor pentru că altfel nu oscilează:

O oscilogramă în secundar:


Iar în final a ieșit așa:


Update 02-martie-2021
Pentru alimentarea unui preamplificator am realizat și  o sursă simetrică, pentru care a trebuit rebobinat transformatorul.




Fișierele sunt urcate și în onedrive.


Un comentariu:

  1. Señor, saludos gracias a lo que he leído muchísimo sobre sus comentarios y recomendaciones a la hora de confeccionar un SMPS casero he logrado hacer el mío desde cero con Vipper22A y funciona perfectamente en su versión 5 voltios con 2 amperios, gracias por compartir sus conocimientos con aquellos que no mucho sabemos, hasta la próxima

    RăspundețiȘtergere

Amplificator ultra simplu cu MOS 40W/8Ohm la 2x30V

 Am început construcția unui amplificator cu tranzistori MOS după o schemă proiectată de Ionel Epure , care se împacă foarte bine cu boxele ...