duminică, 28 iunie 2020

SMPS cu SG3525

Am testat zilele acestea funcționarea unei surse în comutație cu SG3525 și transformator driver pentru tranzistorii de comandă. Scopul este de a realiza o sursă care să aibă costuri minime de reparare în situația în care IRF-urile cedează.   Schema stabilă de până acum este următoarea:
http://darkamp.ru/ m-a inspirat la realizarea protecției iar softstart-ul de pinul 8 materialul de aici. Practic la pornire impulsurile cresc lent pe măsură ce condensatorul se încarcă, iar daca filtrajul este exagerat pe ieșire este ajutat și de cele 2 npn-uri din grila IRF-urilor, care au și rolul de protecție la scurt.
Pentru alimentarea lui SG3525 am folosit un modul chinezesc de sursă 220/12V care costă aproape 1USD.
Transformatorul defazor în final l-am făcut pe un miez EE16 ce provine tot de la transformatorul de separare de la ATX. Pentru primar am bobinat jumătate pe primul strat complet unde am folosit CuEm de 0,3mm. Am izolat și apoi am bobinat cu 2 fire simultan secundarul unde am completat al doilea strat. Am izolat din nou și am terminat primarul tot cu un strat complet. Rezultă un raport de transformare de aproximativ  2:1. Trebuie ținut cont de începuturile firelor și sensul bobinelor.
La EE35 am bobinat 2x19spire cu 4x0,3mm în primar, 2x9 spire cu 4x0,6mm pentru 2x35V si 2x3 spire cu 1x0,3mm pentru 2x15V.
Astfel au ieșit niste impulsuri destul de frumoase fără snubber. Cu galben este primarul lui EE35 iar albastru este într-o grilă de la MOS.
Punctele unde am măsurat.
Cablajul de test inițial este:
Realizat arată ca în poza de mai jos. Inițial am vrut să-l fac să stabilizeze ieșirea, însă în această situație cele două IRF740 se cam chinuie și se încălzesc exagerat chiar la mers în gol (va mai trebui studiat), așa că am renunțat deocamdată. Am prevăzut și o protecție la scurtcircuit cu transformator de curent care acum este anulată deoarece cea utilizată iși face foarte bine treaba. Avantajul este că revine la normal după îndepărtarea scurtului. La cea cu transformator de curent trebuia repornită pentru inițializare. Cu 0,07 Ohm (3x0,22 în paralel) se duce până în 500W, cu două in paralel până în 150W. Aici urmează să mai fac niște teste pentru eventuale îmbunătațiri deși rezultate de până acum sunt OK. La teste am folosit pentru 2x35V două C-uri de 3300micro/63V low ESR, iar pentru 2x15V am folosit 2x1000micro/35V.

Am forțat funcționarea protecției până au cedat IRF-urile pentru a evalua pagubelele care au fost minime față de situația cu IR2153.

Update 5-iulie-2020
Am realizat și o variantă finala a schemei prezentate ce va alimenta un mic amplificator cu alimentare simplă, în plus mai are o înfășurare separată pentru preamplificator.
Din cauza unei spire din secundar care nu a mai încăput am pierdut 7V, dar este ok căci voiam 35V. Poza e facuta cu o sarcina de 2A


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Amplificator ultra simplu cu MOS 40W/8Ohm la 2x30V

 Am început construcția unui amplificator cu tranzistori MOS după o schemă proiectată de Ionel Epure , care se împacă foarte bine cu boxele ...