sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Step-up cu UC3843

Avind nevoie de mai multe module step-up de la 12V la 40V circa 2A, am hotarit sa mi le fac singur pentru a reduce putin costul. 
M-am oprit asupra lui UC3843 pentru ca am suficiente, restul componentelor provenind din recuperari. Cu R8=0,47OHm protectia intra la cca 2,5A, cu R8=0,01Ohm incepe sa functioneze dupa 13A. Tensiunea maxima stabila la 3A a fost de 52V.
Schema finala este:


Schema este foarte apropiata de cea a modului chinezesc pe care l-am utilizat pina acum :
Realizarea de test arata ca mai jos:


Frecventa de oscilatie a rezultat 82KHz cu valorile date in schema. Bobina este nemodificata si provine de la o sursa ATX, de asemenea si dioda dubla. Tranzistorul si radiatorul sint de la un UPS defect. Oscilatiile din poza sint cele din grila tranzistorului.


Punind soclu pe placa de test am reusit sa verific su UC-urile ce le aveam recuperarte.
Cu o sarcina de aproape 2,3A simulata cu 3 becuri de semnalizare legate in serie radiatorul s-a mentinut rece, bobina s-a incalzit foarte usor.
Am desenat si o varianta de cablaj lejer pe care sa incapa radiatorul utilizat, si sa poata intra in cutie.


Varianta pentru transfer toner este cloud si imediat ce voi face un pic de ordine ma apuc de calcat.
Imagini cu varianta pe cablaj:





O alta varianta de cablaj:


Iar aici realizat pe un PCB de la PCBWAY,



7 comentarii:

  1. Una verdadera belleza, gracias por compartir.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Imi place aplicatia si cum ai realizat-o insa nu-mi place miezul ala galben. Are pierderi in draci, nu e pt conversie de energie intr-un "flyback", e bun doar ca impeder intr-un "forward". Cu toate astea vad in placa cu radiator eloxat in galben, un miez cu dunga verde, banuiesc ca restul vopselei e tot galben. Asta ar fi mai bunicel, fiindca masurat cu ohmmetrul direct la miez da zeci sau chiar sute de ohmi. Particulele metalice sint amestecate si cu ceva oxizi si sunt oarecum mai izolate intre ele, iar curentii Eddy sunt mai mici. Asta ar fi un Sendust, miez cu pierderi mai mici pentru citiva kHz, in nici un caz pentru zecile de kHz cu care lucreaza UC3843. Cauta un miez de ferita MnZn - de obicei sunt vopsite in verde complet. Va trebui sa fie ceva mai mare ca gabarit (poate chiar dublu in sectiune transversala), pastrezi inductanta la fel, daca tie ti s-a potrivit asa cum l-ai scos din sursa ATX, preferabil char sa-l recalculezi. Miezurile astea stau aproape reci, rezistenta interna e mare (zeci de kohm) fiindca au pierderi mici. Daca nu gasesti miezuri verzi poti folosi chiar si inele de ferita folosite ca filtre EMI (sunt puse pe cablurile de retea care intra in surse ATX sau monitoare mari cu tub cinescop) Miezurile galbene sunt pulberi de fier presate la cald si la masurare dau aproape scurt. Consecintele sunt grele. De ce nu folosesti chiar miezul E+I de la sursa? E prea mare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt citeva teste pentru alt proiect pentru a vedea cum se comporta in realitate. Inductanta am calculat-o si apoi am masurat-o. Miezurile sunt galbene dar nu-s din ATX, asa au fost cumparate cu diverse inductante la curenti diferiti.

      Ștergere
  3. Bună ziua. Acest invertor poate fi folosit la un panou fotovoltaic care nu are tensiunea constantă la iesire 9-18v ?
    Vreau să îl folosesc pentru a încărca un acumulator 12v 7A .
    Stimă.

    RăspundețiȘtergere

Stabilizator reglabil 14V/1A de la 50V-300V cu IR2153

 Cu mult timp în urma am testat un stabilizator în comutație, reglabil cu IR2153 conform notei de aplicație din datasheet. Am reluat din nou...