duminică, 30 decembrie 2018

Test indicator tensiune, curent, temperatura pe OLED folosind arduino

La sugestia lui George Dacin am testat un indicator pentru o sursa de laborator folosind un arduino cu afisare pe OLED I2C 128x64. Materialul de baza a constat in articolul lui Nicu Florica, la care am modificat afisarea pe OLED si am adaugat un pseudo termostat.
A iesit ca mai jos (clampmetrul din poza e folosit doar pentru fixare):
Rezultind o afisare patratoasa "patratoasa" am modificat codul initial introducind fonturi conform materialului prezentat de adafruit, iar dupa incarcarea codului a iesit ca mai jos: (prima poza e de la mine, cea de jos a alui George)


Asupra masurarii temperaturii parerile au fost diferite, George dorea sa foloseasca DS18B20 , iar eu doream o simpla dioda (metoda descrisa in detaliu de Nicu), tinind cont ca aceasta urma sa masoare temperatura unui radiator si actioneze un ventilator la depasirea unui anumit prag.
Ca sa nu fie discutii am realizat un test cu DS18B20 si un test cu dioda
Apoi a aparut un comentariu al lui Cristi Vasilache vis-a-vis de precizie, asa ca am luat o sursa de la un copiator defect ce scoate 35V/5A, si modul cu XL4016. Divizorul testat de mine e format dintr-o rezistenta de 100K si una de 470 Ohm, cu 0,1Ohm pentru curent. Valorile rezistentelor le-am masurat cu un AMPROBE 35XP-A, cel ce apare in poze, iar la rezistenta de 0,1Ohm am luat de buna valoare inscrisa pe ea. Referinta interna la mine arata 1,11V
Imagini de la teste sint mai jos:
Concluzia este (asa cum se poate vedea din imagini) ca precizia este cumva relativa, fiind afectata de rezolutia de 8 biti a lui Atmega328 si precizia masurarii rezistentelor din divizor si a tensiunii de referinta. 
Cind va finaliza si George cu testele de la el voi reveni cu detalii.

Radio cu TEA5767, afisare pe TFT 1,44", reglaj cu encoder

Am testat functionarea unui radio FM cu modul TEA5767 (proaspat sosite) cu un arduino pro-mini, cu afisare pe TFT 1,44" 128x128 (la fe...