joi, 14 iulie 2022

Sarcina electronica cu protectie termica

Recent am construit o altă sarcină electronică pe care am dimensionat-o să intre într-o carcasă de sursă ATX. Sursa de inspirație a fost un clip video al unui ceh. Acesta atașase pe lângă protecția termică a tranzistorilor MOS și un circuit care limitează tensiunea de descărcare a bateriilor dar care pe mine acum nu mă interesează așa că am modificat schema postată de ceh eliminând partea cu bateriile înlocuind-o cu referința utilizată într-o postare anterioară. A rezultat schema de mai jos:


Pentru răcire am folosit un cooler de AMD pe care nu încăpeau decât 3 tranzistori de putere, așa că am redus schema la patru amplificatoare operaționale 2xLM358. Dispunerea pieselor și cablajul au ieșit ca mai jos:


Cu componentele lipite:

Un test de funcționare al termistorului  (în final va fi plasat sub radiator între doi tranzistori):
Aranjarea în cutie unde în final vor rămâne ambele ventilatoare. Inițial am vrut să-l elimin pe cel mic de pe cooler, însă cel de deasupra nu reușește să ventileze eficient scurtând durata maximă de funcționare.  
Câteva teste pe sursa de laborator setată pe paralel, deci se face suma celor doi curenți afișați:
La consum de aproape 300W duce circa 30 minute până să se aprinda LED-ul rosu și să inhibe tranzistorii.
Temperatura de declanșare am reglat-o cu sonda de temperatura de la un multimetru pe care am fixat-o foarte aproape de termistor. Din teste am reglat termostatul la 90 grade pe tranzistori, unde radiatorul ventilat se duce la 55 grade.

Pregatită pentru muncă:

Fișierele urcate sunt în onedrive.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sarcina electronica cu comanda PWM

 Pentru un amic am testat zilele acestea o sarcină electronică cu comandă PWM. Schema este mai jos și este preluată de aici: Eu am folosit ...