duminică, 6 mai 2018

Sursa 0-30V 0-3A PSU KIT

Cu ceva timp in urma a sosit un kit de sursa 0-30V/0-3A si m-am apucat sa-l testez. Anterior mai luasem unul de la alt chinez care avea o problema in sensul ca la pornire intra direct in protectie, trebuind oprit si pornit din nou ca sa revina la normal. Acesta este deja pus intr-o cutie, iar utilizatorul s-a obisnuit cu el asa. 
Dupa plantarea tuturor componentelor am observat ca si acesta se comporta similar. Asamblat arata ca mai jos:
Alimentarea am facut-o din transformatorul din imagine (24V/63VA):
Cautind schema am mai gasit pe cineva care  a sapat la rezolvarea problemei, si dupa cum se poate vedea la el pe blog a studiat in amanunt problema, scutindu-ma pe mine de studiu.
Schema originala este mai jos:

Asa ca am eliminat Q1, R13 si R14, si am trecut la teste. Problema initiala cea cu pornire in protectie parea ca se rezolvase. Insa desi pe condensatorul de filtraj aveam 35V iesirea nu se regla peste 21V, pentru asta am masurat tensiunea pe iesirea lui U1 care era de 6,2V. Am inlocuit R4 care initial era de 4K7 cu una de 1K2, astfel am obtinut o tensiune constanta (imuna la consum) de 11,8V, rezultind reglajul iesirii pina la 27V. Valoarea minima a tensiunii pleca de la valori negative problema rezolvata din reglajul lui RV1. Stabilizatorul 7824 l-am inlocuit cu 7812 pentru a folosi un ventilator de 12V caruia i-am atasat  un mic radiator pentru ca functiona suficient de fierbinte (ventilatorul folosit lua 0,12A la 12V). Testele le-am facut cu un bec auto de semnalizare care la 12V consuma 1,6A, iar la 5V consuma 1A. TL081 venite cu kit-ul au primit alta destinatie si in locul lor am pus niste LM741 recuperate de pe niste placi mai vechi.

Dupa circa o ora de teste la 12V/1,6A diodele din puntea redresoare  au cedat impreuna cu Q4.

Am trecut la un mic upgrade. Am inlocuit diodele cu 10A10 care conform catalog ar avea 10A, iar in locul lui Q4 am pus doua 2N3055 la care pe fiecare emitor am inseriat cite un rezistor de 0,1/5W, am inlocuit R7 cu una de 0,22/5W care ma lasa pina la 4,5A. A iesit ca mai jos:


De data asta a stat vreo 3 ore in teste  si a rezistat cu succes, diodele din punte fiind foarte putin calde, Probabil se vor incinge mai tare la curenti mai mari, dar in caseta ce va fi montat va avea un ventilator chiar deasupra placii care sper sa-i asigure o racire suficienta, sau voi renunta la ele pentru o punte monobloc ce o voi monta pe radiatorul 2N-urilor. Radiatorul din imagine (fara ventilatie) abia s-a incalzit dupa trei ore desi cele doua 2N3055 au disipat aproape 37W. Q2 a ramas rece.
Micsorind valoarea lui R7 ar trebui crescuta valoarea lui R17 dar mie mi-a fost lene s-o mai scot, mai ales ca nu ma deranja foarte tare. In aceata situatie pozitia de curent minim a lui P2 determina intrarea in protectie, insa cursa potentiometrului este foarte mica pentru a iesi din protectie. 
R2 si R3 ar mai trebui inlocuite cu altele de putere mai mare pentru ca se incalzesc semnificativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SMPS 7V-18V cu TNY268 cu curent ajustabil

Inspirat de un clip video  ( detalii si aici ) am realizat o sursă de 14,2V cu curent constant reglabil. În secundar de fapt este aceeași id...