joi, 17 mai 2018

Sursa de tensiune 1,2-30V 0-8A cu XL4016

De curind mi-au sosit citeva circuite XL4016 care pot furniza un curent pina la 8A, asa ca am hotarit ca trebuie neaparat un reglaj de curent.
Deci 0,77USD/buc

Nu aveam timp sa reinventez roata, asa ca am abuzat dn nou de google pentru materiale ajutatoare. Astfel am descoperit ca exista un modul chinezesc ce foloseste acelasi circuit, cu reglaj de tensiune si curent, iar un rus i-a scos schema si la el pe blog furnizeaza foarte multe detalii .

Schema gasita este mai jos:
I-am "calcat" un cablaj imprimat ca mai jos

Traseele de masa si alimentare le-am dublat cu sirma de la cablu UTP pentru a suporta curentul de 8A

 Bineinteles ca au fost necesare si citeva punti pe fata cu componente:
Bobina are 18 spire CUEm 1mm pe un tor recuperat dintr-o sursa de ATX care masurata are 62microH
I-am atasat si un V/A cu ATTINT85  caruia i-am modificat codul pentru rezistenta de 0,01 Ohm ce este folosita ca traductor de curent, unde se poate vedea tensiunea maxima, in cazul meu 25V ca atit scotea sursa ATX ce o modificasem.
Pe radiator este XL-ul, dioda dubla si stabilizatorul de 5V
 Test limitare curent
 La aproape 6A a stat circa jumatate de ora, cu radiatorul din imagine care s-a incalzit in limite accepabile, in sensul ca puteam sa tin mina pe el. Cablurile de legatura (0,7mm) au fost singurele ce s-au incins binisor datorita sectiunii mici. Ca sarcina am folosit un bec de far auto. 
Spre final ma declar foarte multumit de modul in care munceste, mai ales faptul ca nu necesita un radiator foarte mare, mai ales ca pe viitor va fi folosit la maxim 4A limitare data de transformatorul folosit.
In timpul testelor am mai facut niste mici modificari in schema pentru ca led-ul de scurt cel de pe pinul 7 al AO functiona pe invers. Modificarile le-am facut pe spatele cablajului si voi tine cont de ele la urmatorul proiect. Schema am gasit-o desenata, eu doar mi-am aplicat modificarile mele. In link este si o alta varianta de cablaj, dupa chema initiala.
Cablajul dupa schema mea este pe OneDrive.- versiunea toner, manual si dispunere componente Este urcat si fisierul sursa creat cu PcbWizard .

Radio cu TEA5767, afisare pe TFT 1,44", reglaj cu encoder

Am testat functionarea unui radio FM cu modul TEA5767 (proaspat sosite) cu un arduino pro-mini, cu afisare pe TFT 1,44" 128x128 (la fe...