marți, 25 decembrie 2018

DDS cu Attiny85

Zilele trecute, cautind un generator sinusoidal la 50Hz cit mai simplu si stabil, am dat de articolul de aici cu update aici. Parea sa fie ceea ce cautam si i-am facut un test rapid. Omul prezinta un generator de functii in gama 1Hz- 5KHz cu reglajul frecventei din encoder. Formele de unda se aleg printr-o apasare scurta.
Schema preluata mai jos este foarte simpla:
Atentie la pinii lui Attiny85:

La iesire eu am folosit rezistente de 3K3 in locul celor de 4K7, si condensatori de 1nF in locul celor de 4,7nF
Terminalele encoderul traduse pentru encoderul meu arata astfel:

x = GND
Y = SW
C = +5V
A = DT
B = CLK (inversarea lui A cu B afecteaza doar sensul)

Codul pentru varianta finala in care exista si semnalul sinusoidal este aici. Eu nu am facut decit sa dau copy/paste si apoi sa incarc codul in ATTINY85. Initial am pus pe pe Attiny85 bootloaderul cu clock intern 8MHz.

A iesit ca mai jos:
Frecventa si forma de unda implicita se seteaza ca mai jos:
void setup() {
  Wire.begin();
  // Is it a power-on reset?
  if (MCUSR & 1) {
    Wave = 0; Freq = 100;     // Start with 100Hz Sine

Eu am ales sa porneasca cu 50Hz pentru ca voi renunta la encoder si oled. Urmeaza sa fie adaptat intr-un invertor sinusoidal caruia i-a explodat circuitul original. Partea de defazare este pe placa invertorului si este functionala, fiind anterior testata cu semnal de pe un generatorul de mai jos:

Update 28-IUL-2019
Semnale in antifaza obtinute cu ajutorul a trei inversoare (3/4 MMC4011)



3 comentarii:

  1. Buna ziua
    Am observat ca ati precizat ca urmeaza sa fie adaptat intr-un invertor sinusoidal. Mi-ati putea trimite o schema minimalista a acestei adaptari? Sa inteleg ca un invertor sinusoidal pleaca de la un generator sinusoidal al carui semnal este amplificat. Corect? Am vazut multe scheme in care se spune ca invertorul este cu sinusoida modificata si care aratau destul de sofisticat. Banuiesc ca avand un generator cu sinusoida pura obtii dupa amplificare tot sinusoida pura. Acest generator atat de simplu cred ca merita mai multa atentie, in relatia cu invertoarele de putere ( chiar si cele folosite ca back-up la centralele termice). De aceea v-am rugat pentru o schema.
    Va multumesc
    Tony

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am finalizat din lipsa de timp. Am testat mai multe variante de defazoare, dar nu m-am hotarit inca pe care varianta sa merg.

    RăspundețiȘtergere

SMPS 7V-18V cu TNY268 cu curent ajustabil

Inspirat de un clip video  ( detalii si aici ) am realizat o sursă de 14,2V cu curent constant reglabil. În secundar de fapt este aceeași id...