miercuri, 20 mai 2020

Variator tensiune alternativa cu UAA145

Am avut nevoie pentru niște teste de un variator de tensiune altenativă și cum nu am gasit nimic de împrumutat am făcut unul cu ajutorul lui UAA145 și un triac BTA41-700, schema rezultată este:

Din semireglabilul din pin 7 se reglează rampa dintelui de fierăstru care influențează tensiunea minimă de la care pornește reglarea. Din trimerul din pin 11 se reglează lățimea impulsurilor, și eu am preferat să le las cât mai înguste și ca rezultat a scăzut  temperatura triacului. Potențiometrul din pinul 8  pe care l-am ales cu tija de plastic ajustează tensiunea pe sarcină (9V-230V).
Trebuie multă atenție la realizare deoarece masa circuitului este legată la unul din firele de la rețeaua de 230Vca. 
De preferat să se țină cont ca nulul sa fie pe masă.

Iar realizarea finală:
Initial am vrut să iau sincronizarea direct din faza rețelei, însă nu am găsit rezistențele potrivite pentru divizor, și am optat pentru a le lua din ieșirea transformatorului de joasă, așa cum este desenat și în schema de mai sus. Acesta e motivul pentru care apare o rezistență pe spatele cablajului.
Ulterior am atașat și un radiator la triac. Până în 2KW la 110V pe sarcină stă rece, însă la 5KW pe 110V out s-a încălzit binișor, cu radiator a rămas rece  nefiind nevoie de ventilație.
Impulsurile în grila triacului arată ca în poze:
La tensiune de ieșire mică
La tensiune de ieșire crescută

Pentru a nu repeta ce este deja publicat las link către o descriere amanunțită.
Sarcina cea mai mare ce am utilizat-o a fost de 5KW. Pe schemă nu e notată dar pe PCB este pusă o siguranță de 8A ce a reușit de cel puțin două ori să protejeze eficient triacul la scurt pe ieșire.
Așadar comportându-se ok îi voi atașa în curând și un voltmetru de curent alternativ .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sarcina electronica cu comanda PWM

 Pentru un amic am testat zilele acestea o sarcină electronică cu comandă PWM. Schema este mai jos și este preluată de aici: Eu am folosit ...