vineri, 4 noiembrie 2022

Adaptor incarcare baterii/alimentare led-uri

 De nevoie și lipsă de timp, zilele astea am testat și realizat un adaptor  foarte simplu de curent constant pentru încărcat acumulatori sau alimentat led-uri, adaptabil la surse SMPS flyback, similare cu adaptoarele de notebook sau alte surse de 12V-24V.

Materialul de inspirație este de aici  și aici iar schema modulului adaptor este aproximativ ca mai jos:

Scopul a fost să folosesc rapid niște surse de notebook reparate pentru a încărca niște acumulatori 12V/7 sau 12A.
La aceste surse trebuie identificat optocuplorul și izolat de restul circuitelor ca de exemplu aici:
Aici am dus de la optocuplor un fir la masa și unul la modul (vezi schema de mai sus), anulând astfel partea lui de reglaj care cade în sarcina modulului realizat.
Modulele au ieșit așa:
La sursa de notebook din poza de mai jos reglajul tensiunii se poate efectua de la max 22V catre 12,5V stabil. Pentru a încărca acumulatorul, se ajustează trimerul de curent către minim, apoi se ajustează tensiunea dorită, în cazul meu 14,2V după care se pun bornele de ieșire în scurt și se ajustează curentul dorit, respectiv 0,7A pentru acel tip de acumulator, apoi se poate conecta ieșirea direct pe acumulator.
Am testat pe mai multe surse SMPS ce le aveam pe aici desfacute si la alte alimentatoare în comutație de 12V/2A (recuperate de exemplu de la routere/switch-uri defecte) care erau construite în jurul lui UC3842 sau similar, reglajul tensiunii de ieșire a funcționat stabil între 7V-16V, la unele de 24V/5A a rezultat 8v-31V, sub 7V nu e recomandat pentru că la valorile componentelor din schemă nu se mai poate asigura pe o plaja foarte mare curentul minim pentru referința de tensiune și funcționarea lui LM358, moment în care ieșirea unora începe să oscileze necontrolat sau intră in protecție. Curentul maxim este determinat de puterea maximă a SMPS-ului adaptat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Amplificator ultra simplu cu MOS 40W/8Ohm la 2x30V

 Am început construcția unui amplificator cu tranzistori MOS după o schemă proiectată de Ionel Epure , care se împacă foarte bine cu boxele ...