sâmbătă, 26 august 2017

Sursa 0-20/3A, cu LCD16x2, MAX471, termostat cu LM35

Sursa 0-20/3A, cu LCD16x2, MAX471, termostat cu LM35

Am luat de pe aliexpress un kit de sursa ca cel de mai jos:

Dupa lipire si teste s-a prajit rezistenta R2 180 ohm, Am inlocuit-o cu una de 1W care tot se incalzeste dar nu mai scoate fum, condensatorul C1 l-am inlocuit cu unul de 10mii/50V deoarece aveam un riplu pe iesire de cca 100mV la un consum de 3A. 
In rest nimic senzational, totul a fost OK.
Tranzistorul Q4 necesita racire serioasa mai ales daca sursa va fi folosita la tensiuni de iesire mici si curent mare.
La teste am folosit un transformator 220/24/63W
Imagini din faza de testare:

Dupa ceva timp l-am incasetat si a trebuit sa fac ceva adaptari functie de cutia ce o aveam la indemina. Asa ca am folosit un transformator recuperat de la o sursa UPS care scotea in secundar 2x7Vsi ca marime s-a potrivit la mm cu cutia. Racirea tranzistorului am facut-o cu un cooler de AMD deorece are suprafata de contact mai generoasa..

A trebuit sa-i fac si un sistem de afisare si termostat la cooler. In acest scop am folosit un Arduino cu un LCD 20x2 recuperat si acesta. Avind un senzor cu MAX471 care are un domeniu de masura 3-25V 0-3A, m-am hotarit sa-l folosesc pe acesta. 

Pentru teste m-am folosit de informatiile de aici.
Insa valorile afisate oscilau fiind greu de citit, mai ales daca vrei sa setezi o anumita valoare pentru tensiunea de iesire. Problema a fost rezolvata de Nicu Florica , asa ca m-am folosit de solutia gasita de el. Nu dau detalii pentru ca Nicu a dat suficiente la el pe blog
Avind acum toate informatiile am trecut la scrierea codului si am afisat tensiunea, curentul, temperatura, si starea normal sau scurt.
Pentru masurarea temperaturii am folosit un LM35 care este suficient de bun pentru a afisa temperatura cooler-ului. Ventilatorul pleaca la 40 grade. Am setat aceasta valoare pentru ca la teste am observat ca timpul de racire este mai mic, desi ventlatorul porneste un pic mai des. Daca setez 45grade timpul de racire este destul de mare si implicit si zgomotul facut. Valorile sint setate direct in cod care se gaseste aici.  Schema de conectare reiese din cod.
La montaj LCD-ul 20x2 a cedat, si l-am inlocuit cu 16x2.
Imagini cu ce a iesit sint mai jos.
Initializare


 Valoarea maxima a tensiunii de iesire
 Scurt pe iesire sau tensiune < 0,3V

 Functionare cu sarcina bec auto


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SMPS 7V-18V cu TNY268 cu curent ajustabil

Inspirat de un clip video  ( detalii si aici ) am realizat o sursă de 14,2V cu curent constant reglabil. În secundar de fapt este aceeași id...