miercuri, 13 septembrie 2017

Modificare sursa ATX pentru utlizare de atelier

Avind mai multe surse ATX cu condensatori umflati, m-am hotarit sa le modific pentru utilizare in atelier, ca sa elimin transformatorul de retea care la curenti mari este destul de voluminos si greu.
Dupa ceva studiu pe internet m-am oprit la cele ce utilizau un circuit marcat 2003, acesta fiind foarte utilizat, regasindu-se in foarte multe surse.
Nu am descoperit nici aici roata caci am pornit de la un articol rusesc. Aici cea mai utila informatie a fost in schema de utilizare a lui 2003, pentru datasheet-ul nu pare de gasit.
Schema lui nu se potriveste cu nici una din sursele mele, insa am pornit de la ideea descrisa de individ.
Avind ceva experienta anterioara ( stiam ca pe bara de 12V poate scoate in jur de 30V, iar pe bara de 5V in jur de 15V, m-am apucat sa elimin condensatorii de pe iesire mai putin partea de 3,3V care in cazul placii mele avea un oscilator separat.
Am facut  modificarile din schema rusului, mai putin partea de reglaj tensiune, (aici din experientele anterioare, daca se intrerupe potentiometrul se prajesc tranzistorii Q1, si Q2 - din ce am apucat sa vad pe osciloscop in acel moment a crescut factorul de umplere al impulsurilor din pinii 7 si 8 ai circuitului integrat creste peste 80%). Se pare ca reglajul tensiunii de iesire se face prin modificarea factorului de umplere. Frecventa este de 35KHz. Asa ca am lasat rezistentele din pinul 14 ca in schema de mai jos.

Sursa aferenta tranformatorului T3, scoate 5V/2A si este pe firul violet (purple).
Aici am intilnit mai multe variante, ideea este ca pe violet sint 5V si tot pe acelasi transformator la cealalte iesire pe +-ul altei diode avem 17V. Din aceste 2 tensiuni facem 3,3V cu ajutorul unui semireglabil si-l ducem la pinul 3, 5V la pinul 4 si 12V (care eu i-am facut cu o rezistenta si un DZ12) la pinul 6. In acest moment ar trebui sa avem pe bara de 12V cca. 30V iar pe bara de 5V cca. 15V. Eu am folosit 4700/35 pe bara de 12V si 2200/25 pe bara de 5V oricum suprdimensionati tinind cont ca o sursa de 600W mai bunicica are 1500/16V si 1000/10V
Am ales aceasta solutie deorece este greu de facut si fixat pe radiator o punte de diode schottky , iar diodele de pe sursa de regula sint OK.
Radiatorul cu tranzistorii trebuie neaparat ventilat pentru ca se incalzeste la 40 grade fara sarcina, asta datorita factorului de umplere de cca. 60% pentru 30V pe bara de 12V. 
Testat  30 minute cu un bec de far( cca 6A) pe noua bara de 15V radiatorul cu diodele s-a mentinut rece.
Trebuie sa aveti mare grija la lucru deoarece tensiunea retelei este foarte aproape, TREBUIE neaparat descarcati cei doi condensatori de 470/200 ( se descarca foarte greu prin degete si o sa rideti un timp indelungat). La teste recomand inlocuirea sigurantei cu un bec de 220V cu filament daca mai aveti sau daca nu, utilizati o rezistenta de 50Ohmi/20W.
Atentie ca in aceasta varianta nu are protectie la scurt sau suprasarcina, daca adaptati ceva in acest sens circuitul ar trebui sa intrerupa alimentarea cu 5V a circuitului integrat pinul 1. Eu de regula de folosesc cu un step-down la care inlocuies semireglabilii cu potentiometri ce sint scosi pe cutie.


O schema cu modificari univesal valabila este dificil de facut, pentru ca aceste surse sint diferite de la un model la altul. Trebuie ceva rabdare si multa atentie, de luat in calcul cele 2 scheme.

 Tensiunea pe bara de 12 fara a interveni pe divizorul din pin 14
 Tensiunea pe bara de 5V
Aici o varianta care munceste de mai bine de un an

O alta idee a colegilor este sa alimentati la 17V sau 5V (functie de cum e oscilatorul de pe placa voastra, cel cu transformatorul T3) dintr-o sursa externa, si va jucati si masurati pina faceti circuitul 2003 sa oscileze singur, Astfel evitati contactul accidental cu reteaua de 220V. Daca oscileaza singur 2003-ul, puteti reconecta circuitele de forta. Ideea este sa identificati pinii de reactie 3,5,12V, si sa reusiti sa modificati frecventa sau factorul de umplere al impulsurilor din bazele celor 2 tranzistori q5 si Q6 din schema de referinta de mai sus. Daca reusiti sa le modificati pe amindoua se regleaza si tensiunea si curentul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Amplificator ultra simplu cu MOS 40W/8Ohm la 2x30V

 Am început construcția unui amplificator cu tranzistori MOS după o schemă proiectată de Ionel Epure , care se împacă foarte bine cu boxele ...