Zilele astea a cedat electronica la doua becuri cu LED de 18W. Partea electronica era in dulie incastrata intr-o chestie foarte rigida, si nu s-a putut recupera nimic, avea doar o gaura neagra pe unde a iesit fumul. Dupa demontare am constatat ca led-urile sint ok si si incep sa lumineze incepind cu 23Vcc.
Ca sa nu le arunc le-am adaptat un circuit de tip joule thief conform schemei de mai jos:
Eu am folosit un BD139, iar transformatorul l-am facut pe un inel de ferita cu dimensiunile in mm de 10/3/2. Bobina din baza tranzistorului are 20spire CUEm de 0,2mm, iar cea din colector 60spire CUEm de 0,3mm. Rezistenta se tatoneaza astfel sa se obtina un randament luminos bun la un tranzistor cit mai rece. La alimentare de 1,2V tranzistorul e rece (aici a mers fara rezistenta), insa lumina este destul de slaba. La alimentare de 3,7V dintr-un acumulator de tip 18650 tranzistorul de incalzeste usor, motiv pentru care i-am atasat un mic radiator. In acest caz consumul creste la circa 0,4A, creste amplitudinea semnalului din colector de la 27V la aproape 50V si frecventa scade de la 37KHz la 4,2KHz, ceea ce a dus la o lumina apropiata de cea de dinainte de a scoate fum.
In poza apare 0,57A deoarece se incarca si acumulatorul.
Pentru teste am folosit un acumulator recuperat de la un laptop, care a asigurat un iluminat normal aproape 8ore, dupa care a inceput sa se simta scaderea nivelului de lumina.
Aici se poate vedea cum a iesit transformatorul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu